Hoe kies je een geschikte kinderopvang?

Bij het uitzoeken van een kinderopvang kun je niet vroeg genoeg beginnen. Tegenwoordig zijn de wachtlijsten zo lang dat je misschien wel 1,5 jaar van tevoren op zoek moet om een plekje te bemachtigen. Tijdens de zoektocht naar het geschikte kinderdagverblijf voor je kinderen is het belangrijk dat je je goed oriënteert. Kinderopvang Enschede kan namelijk volledig anders zijn dan Kinderopvang Hengelo. Uiteraard bieden ze allebei dezelfde dienst aan, maar op gebied van werkwijze kan er veel verschillen.

Welke factoren zijn belangrijk bij het uitkiezen van een kinderopvang?

Voor iedereen spelen andere factoren een rol bij het uitkiezen van een kinderopvang. De ene familie vindt het belangrijk dat de kinderopvang in de buurt zit van hun woning, terwijl de andere familie de groepsgrote belangrijker vindt. Toch is er één factor het allerbelangrijkst bij het uitzoeken van een kinderopvang; de eerste indruk. Jouw eerste indruk bepaalt meestal al of je een kinderopvang in overweging neemt of niet. Je wilt natuurlijk dat jouw kind in een veilige en vrolijke omgeving komt die goed aansluit bij zijn/haar behoeftes. Daarnaast wil je natuurlijk weten hoe de pedagogische medewerkers omgaan met jouw kind. Gaan ze op een warme en vriendelijke manier met hem/haar om? Praten ze op een passend toonhoogte? 

Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld de activiteiten die samen met de kinderen worden gedaan? Of hoe de omgeving van de kinderopvang eruit ziet. Hoe dichtbij is de kinderopvang? Wat zijn de breng- en haaluren? Wat zijn de kosten? Krijg je volgens de wet nog kinderopvang vergoeding? Talloze punten die allemaal jouw besluit kunnen beïnvloeden of je nou kiest voor Kinderopvang Enschede of Kinderopvang Hengelo. 

Horizontale en verticale groepen bij de kinderopvang

Voor veel ouders is de werkwijze betreft de groepen een belangrijke factor. Kinderdagverblijven werken namelijk vaak met horizontale of verticale groepen. In verticale groepen zitten kinderen van 0 tot 4 jaar. Doordat er kinderen van verschillende leeftijden aanwezig zijn, lijkt dit het meest op een thuissituatie en kunnen eventueel broertjes en zusjes met elkaar in een groep komen. Andere voordelen zijn dat kinderen door de leeftijdsverschillen om leren te gaan met de behoeftes van kinderen die ouder of jonger zijn. Bovendien houden ze in een verticale groep vaak vier jaar lang dezelfde pedagogisch medewerkers, waardoor ze met hen een hechte band kunnen opbouwen. In een horizontale groep zitten kinderen van dezelfde leeftijd. Een voordeel hiervan is dat de pedagogisch medewerkers specifieker kunnen ingaan op de ontwikkelbehoefte van de kinderen. Tegenwoordig houden kinderen in horizontale groepen vaak ook dezelfde pedagogische medewerker.

Een geschikte kinderopvang vinden

Je kunt door simpelweg te zoeken op het internet al vele kinderdagverblijven vinden bij jou in de regio. Echter kun je ook bij jouw gemeente een overzicht opvragen van mogelijke kinderdagverblijven. Mocht je een lijst hebben gemaakt van de potentiële mogelijkheden? Dan raden we aan om altijd een rondleiding aan te vragen. Zo kun leer je het kinderdagverblijf kennen en heb je volop de mogelijkheid om vragen te stellen. Succes met de zoektocht!

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *